Notiks jauno dzejnieku tiesa

Piektdien, 16. septembrī plkst. 19:00, klubā – gandrīz teātrī ”Artelis” Blaumaņa ielā 32 tiks turēta jauno dzejnieku tiesa. Seši dzejas rakstīšanā apsūdzētie pirmo grāmatu autori – Alise Zariņa, Iveta Ratinīka, Arvis Viguls, Jānis Vādons, Krišjānis Zeļģis un Artis Ostups – tiks ierauti tiesas procesā, kurā viņu darbus vērtēs prokurors un advokāts, savukārt galīgo spriedumu nolasīs tiesnesis. Jaunajiem autoriem būs iespēja sevi aizstāvēt, atbildot uz tiesas pārstāvju jautājumiem un lasot jaunākos dzejoļus.

Jauno dzejnieku tiesa ir populārā Dzejas dienu pasākuma ”Klasisks dzejas vakars” desmitgades jubileja. ”Šo gadu laikā Latvijas literatūrā ir ienākusi jauna, daudzsološa dzejnieku paaudze, tādēļ skatuvi atdodam viņiem. Pasākuma forma – tiesa – ir gan atskats uz literārajām tiesām, kuras bija populāras Latvijā 70-ajos un 80-gados, kad karstās diskusijās ”tiesāja” romānu varoņus, gan smaids par tiesas procesiem – surogātiem, kurus šodien miljoniem cilvēku vēro TV ekrānos,” stāsta ”Klasiska dzejas vakara” rīkotāja dzejniece Liāna Langa. ”Tikai tie, kuri atnāks uz pasākumu, uzzinās, kurš būs prokurors, advokāts un tiesnesis.”

”Šodien sabiedrībai šķiet daudz saprotamāk un pieņemamāk, ka jaunieši apgūst banku biznesu. Kādreiz sabiedrības un reliģijas augļošanu ļoti nosodīja, uzskatot to par lielu grēku un negodīgu darbību. Savukārt šodien dzejas rakstīšana tiek uzskatīta par nodarbi, kas ir atrauta no realitātes un aizdomīga, lai gan tā caur valodu vistiešākā viedā nodarbojas ar mūsu apziņu un dvēseli, proti, ar mums. Kādreiz bardi jeb dzejnieki bija svarīgas personas galmos un sabiedrībās, atrodoties nozīmīgu norišu centrā, jo labāk par visiem spēja noformulēt dzīves un notikumu būtību. Velsā šī tradīcija ir spēkā joprojām. Vērtības ir mainījušās, un tas daudz ko pastāsta par pašu sabiedrību, savukārt poēzijas statuss tajā ir kā lakmusa papīra strēmelīte, kura nosaka sabiedrības izglītotības kvalitāti,” uzskata Liāna Langa.

Tiesas sēdes pārtraukumā uzstāsies Dēlis Budēlis.
Pasākums ir bez maksas.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Ieskaties arī
pantiņi.lv
Horoskopi