Jaungada dzejoļi
Nieki. Nekas /15
Paldies par tavām acīm lielām!
Nāk jaunais gads ar tumšām ielām,
un tikai jumti pilni sniega,
un dvēsele, pakārta pie diega,
re, debess vidū šūpojas.
Nekas man nepieder, nekas!
Es negribu ne kāpt, ne vīties.
Cik viegli nu ir atsacīties
no zābakiem, kas mani nes,
no putekļiem uz palodzes.
Ne sauciena, ne pieskāriena.
Kāds milzīgs miers un klusa diena.
Ak, tas nav ticēt, tas nav - cerēt.
Cik skaisti ir tā - nepiederēt!
Nekam, nekur. Kā palags linu
es lēni sevi izbalinu.
Un saplūstu ar vakarēnām.
I tevi aizmirstu es lēnām.
Ne melns, ne balts, ne vēss, ne kairs.
Un es jums nepiederu vairs.
Tumsa sabiezēja melnzaļa /2
Tumsa sabiezēja melnzaļa
un priedes iekusa tajā
nu tumsas siena
ar priežu ciļņiem
bet ir
priedes tur ir
jūra nopūtās trīsreiz
kopā ar mani
un tagad tas ko ērģeļo viņa
ir jau kas cits
jūra nav saredzama
bet es zinu
viņa tur ir
manas zemes
uzrautie mīļie pleci
saredzami
tikai uz kartes
bet es pieveru acis
un tur viņi ir
pleci tur ir
zeme tur ir
Tumsa sabiezēja melnzaļa
un priedes iekusa tajā
varbūt tas ir viņu jaungads
priežu jūras un zemes jaungads
un varbūt ka tāpat
kā mēs no alvas
viņi lej laimes no tumsas?
droši tas ir arī mans jaungads
jo
dzi
sirds
dun
kā zvans.
Ir dīvaina sajūta gadu mijā /21
Ir dīvaina sajūta gadu mijā,
Kad zvaigžņotā debess sudrabu sijā,
Tad zogas gan prieks, gan neziņa krūtīs,
Ko nākamā gada puteņi sūtīs -
Ir dīvaina sajūtā tādā brīdī,
Kad satiekas gadi uz īsu brīdi:
Tu pats it kā stāvi vēl durvju priekšā,
Bet domas sen jau atrodas iekšā.