Dzejas dienās pašmāju klasiķi un uzbeku viesi

No Latgales līdz Uzbekistānai – tā varētu raksturot festivāla ”Dzejas dienas 2011” piedāvājumu šonedēļ. Dzejas svētki Rīgā jau pusē, turpinot piedāvāt dažādas vērtības gan ārvalstu viesu, gan pašmāju dzejnieku izpildījumā.

Dzejas dienas 2011Ik gadu viena festivāla diena tiek atvēlēta dzejai latgaliešu valodā. Arī šogad, 13. septembrī plkst. 18.00, Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 valdīs latgaliešu gars. Pasākumā ”Gostūs pi Raiņa” piedalīsies Anna Rancāne, Valentīns Lukaševičs, Juons Ryučāns, Emileja Kalvāne, Raibīs Suņs u.c. Pasākumā dzirdēsim arī Janīnas Kursītes priekšlasījumu ”Raiņa Latgale”.

Festivālā turpinām iepazīstināt ar citu valstu dzejniekiem. 13. septembrī plkst. 20.00 Ģertrūdes ielā 32 būs publiska saruna ”Izdzīvošanas stratēģijas: vara, mākslinieks un migrācija”. Sarunas vadītājs Sergejs Timofejevs par radošo personu migrācijas tendencēm un tās sekām iztaujās baltkrievu mākslinieci Oksanu Gourinoviču (Oxana Gourinovitch) un Somijā dzīvojošo uzbeku dzejnieku Hamdamu Zakirovu (Khamdam Zakirov). Saruna notiks krievu valodā. Savukārt klausīties uzbeku dzejā būs iespējams trešdien, 14. septembrī, plkst. 19.00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē Lāčplēša ielā 25, kur pasākumā ”Ziemeļi–Dienvidi” uzstāsies uzbeku dzejnieks Šamšads Abdulājevs (Shamshad Abdullaev) un jau minētais H.Zakirovs. Abi dzejnieki ir spilgti tā dēvētās Ferganas skolas pārstāvji.

Programmā iekļauti arī vairāki pasākumi, kuros ar lasījumiem uzstāsies Latvijā labi pazīstami un atzīti dzejnieki. Otrdien, 13. septembrī, plkst. 20.00 kafejnīcā TAKA Miera ielā 10 būs iespēja satikt klasiķus Uldi Bērziņu, Juri Kronbergu un Jāni Rokpelni. Ceturtdien, 15. septembrī, plkst. 18.00 sāksies pasākums ”Atvērt nevar aizvērt”, kur ar lasījumiem piedalīsies gada laikā iznākušo dzejas krājumu autori – Amanda Aizpuriete, Anna Auziņa, Gaiķu Māris, Andris Ogriņš, Juris Kronbergs un Eduards Aivars. Klausītājiem būs iespēja ieraudzīt dzejas gada šķērsgriezumu visā tā savdabībā, dažādībā un kopsakarībās. Pasākums notiks Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā O. Vācieša ielā 19.

Pa dzejas TAKU turpināsim iet arī ceturtdien, 15. septembra vakarā, plkst. 20.00. Uz VEF jumta Ūnijas ielā 8 k-7 (ar ieeju no Bērzaunes ielas) savus darbus lasīs Edvīns Raups, Ērika Bērziņa, Inga Ābele un Kārlis Vērdiņš. Vakaru papildinās vēl kāds patīkams mirklis – žurnāla ”Latvju Teksti” balvu par labāko dzejas krājumu saņems dzejniece Anna Auziņa. Viņas grāmata ”Es izskatījos laimīga” iznākusi apgāda ”Mansards” paspārnē.

Pilna festivāla programma un arī papildu informācija par pasākumiem un viesiem pieejama mājaslapā www.dzejasdienas.lv.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Ieskaties arī
pantiņi.lv
Horoskopi